Recept voor Stamppot Andijvie

Gepubliceerd op: 20 januari 2024

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1,5 kg aardappelen
  • 500 gram andijvie
  • 200 gram spekjes
  • 1 ui
  • 50 ml melk
  • 50 gram boter
  • Peper en zout naar smaak

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
  2. Kook de aardappelen in een pan met ruim water en een snufje zout in ongeveer 20 minuten gaar.
  3. Snijd ondertussen de andijvie in fijne reepjes en was deze goed.
  4. Bak de spekjes in een koekenpan tot ze knapperig zijn en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  5. Snipper de ui en fruit deze in het vet van de spekjes tot ze glazig zijn.
  6. Voeg de andijvie toe aan de ui en bak deze mee tot de andijvie geslonken is.
  7. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een stamper.
  8. Voeg de melk en boter toe en roer dit door de aardappelpuree tot het een smeuïg geheel is.
  9. Voeg het andijviemengsel en de spekjes toe aan de aardappelpuree en meng dit goed door elkaar.
  10. Breng de stamppot op smaak met peper en zout.

Serveren

Serveer de stamppot andijvie warm in diepe borden of kommen.

Voedingswaarde

Per portie (ongeveer 500 gram) bevat deze stamppot andijvie:

  • Calorieën: 580
  • Koolhydraten: 58 gram
  • Vet: 25 gram
  • Eiwitten: 25 gram
  • Vezels: 9 gram

Tips

  • Voor een vegetarische variant kun je de spekjes weglaten of vervangen door vegetarische spekjes.
  • Voeg eventueel nog wat geraspte kaas toe aan de stamppot voor een extra hartige smaak.
  • Je kunt ook andere groenten toevoegen aan de stamppot, zoals wortel, prei of bloemkool.

Totale tijd

Deze stamppot andijvie is in ongeveer 30 minuten te bereiden.

Serveertemperatuur

Serveer de stamppot andijvie warm.

Eet smakelijk!