Recept voor Stamppot Andijvie
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 1,5 kg aardappelen
- 500 gram andijvie
- 200 gram spekjes
- 1 ui
- 50 ml melk
- 50 gram boter
- Peper en zout naar smaak
Bereiding
- Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
- Kook de aardappelen in een pan met ruim water en een snufje zout in ongeveer 20 minuten gaar.
- Snijd ondertussen de andijvie in fijne reepjes en was deze goed.
- Bak de spekjes in een koekenpan tot ze knapperig zijn en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Snipper de ui en fruit deze in het vet van de spekjes tot ze glazig zijn.
- Voeg de andijvie toe aan de ui en bak deze mee tot de andijvie geslonken is.
- Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een stamper.
- Voeg de melk en boter toe en roer dit door de aardappelpuree tot het een smeuïg geheel is.
- Voeg het andijviemengsel en de spekjes toe aan de aardappelpuree en meng dit goed door elkaar.
- Breng de stamppot op smaak met peper en zout.
Serveren
Serveer de stamppot andijvie warm in diepe borden of kommen.Voedingswaarde
Per portie (ongeveer 500 gram) bevat deze stamppot andijvie:
- Calorieën: 580
- Koolhydraten: 58 gram
- Vet: 25 gram
- Eiwitten: 25 gram
- Vezels: 9 gram
Tips
- Voor een vegetarische variant kun je de spekjes weglaten of vervangen door vegetarische spekjes.
- Voeg eventueel nog wat geraspte kaas toe aan de stamppot voor een extra hartige smaak.
- Je kunt ook andere groenten toevoegen aan de stamppot, zoals wortel, prei of bloemkool.
Totale tijd
Deze stamppot andijvie is in ongeveer 30 minuten te bereiden.