Wat is Thaise Basilicum?

Laatste update: 13 juni 2023

Ben je ooit in een Thais restaurant geweest en heb je die heerlijke, aromatische geur opgemerkt die je smaakpapillen prikkelt? Dat is Thaise basilicum! Deze bijzondere kruidensoort voegt een onmiskenbare smaak toe aan veel Thaise gerechten. Maar wat is Thaise basilicum eigenlijk? In dit artikel gaan we dieper in op deze exotische kruidensoort en ontdekken we waarom het een onmisbaar ingrediënt is in de Thaise keuken.

De Unieke Kenmerken van Thaise Basilicum

Thaise basilicum, ook wel bekend als "Horapa" in Thailand, behoort tot de familie van de muntplanten (Lamiaceae) en heeft zijn oorsprong in Zuidoost-Azië. Het staat bekend om zijn kenmerkende geur en smaak, die anders zijn dan die van de traditionele zoete basilicum. Thaise basilicum heeft een kruidige, anijsachtige smaak met vleugjes munt en peper, wat zorgt voor een verfrissend en pittig aroma.

Gebruik in de Thaise Keuken

Thaise basilicum is een essentieel ingrediënt in vele Thaise gerechten en geeft ze een onderscheidende smaak en geur. Het wordt vaak toegevoegd aan roerbakgerechten, soepen, curry's en salades. De bladeren van Thaise basilicum hebben een donkergroene kleur en een licht gerimpeld oppervlak, en ze kunnen zowel rauw als gekookt worden gebruikt.

Hier zijn enkele populaire Thaise gerechten waarin Thaise basilicum vaak wordt gebruikt:

  1. Pad Krapow Moo: Een pittig roerbakgerecht met varkensvlees, Thaise basilicum, chilipepers en knoflook. Het is een favoriet onder liefhebbers van pittig eten.
  2. Tom Yum Soep: Een pittige en zure soep met garnalen, champignons, citroengras en natuurlijk Thaise basilicum. Het is een smaakvolle en verwarmende soep die vaak wordt geserveerd als voorgerecht.
  3. Groene Curry: Een pittige curry gemaakt met groene currypasta, kokosmelk, groenten en vlees of vis. Thaise basilicum wordt toegevoegd aan de curry voor extra smaak en aroma.

"Thaise basilicum heeft een unieke smaak en geur die een pittige, kruidige en verfrissende touch toevoegt aan Thaise gerechten. Het is een onmisbaar ingrediënt in roerbakgerechten, soepen en curry's, en geeft ze een kenmerkend aroma."

Meer Dan Alleen een Kruid

Thaise basilicum heeft niet alleen een heerlijke smaak, maar het wordt ook gewaardeerd om zijn vermeende gezondheidsvoordelen. Het bevat verschillende voedingsstoffen en antioxidanten die een positief effect kunnen hebben op de gezondheid. Het wordt bijvoorbeeld verondersteld ontstekingsremmende eigenschappen te hebben en het immuunsysteem te ondersteunen.

Thaise Basilicum in Je Eigen Keuken

Nu je meer weet over Thaise basilicum, wil je misschien zelf experimenteren met dit heerlijke kruid. Het goede nieuws is dat Thaise basilicum ook verkrijgbaar is in veel supermarkten en Aziatische speciaalzaken. Je kunt het toevoegen aan je favoriete Thaise gerechten of het gebruiken als een smaakvolle twist in andere gerechten zoals salades en dressings.

Tip: Als je geen Thaise basilicum kunt vinden, kun je het vervangen door gewone zoete basilicum. Hoewel de smaak enigszins anders zijn, geeft het nog steeds een heerlijk aroma aan je gerechten.

In het volgende deel van deze serie zullen we ingaan op hoe je Thaise basilicum kunt kweken in je eigen tuin of binnenshuis. Blijf op de hoogte voor handige tips en tricks!

Disclaimer: Raadpleeg altijd een gekwalificeerde kruidenspecialist of voedingsdeskundige voor specifieke vragen over voeding en gezondheid.