Recept met Zelf magere Franse kwark maken

Gepubliceerd op: 14 januari 2024

Recept: Zelfgemaakte magere Franse kwark Bereidingstijd: 12-24 uur (inclusief uitlektijd) Aantal personen: 4 Voedingswaarde per portie (150 gram): - Energie: 97 kcal - Koolhydraten: 6,6 gram - Vet: 0,6 gram - Eiwit: 17,3 gram - Vezels: 0,2 gram Benodigdheden: - 1 liter magere melk - 150 gram magere kwark - 1 theelepel zuursel (verkrijgbaar bij de kaasafdeling van de supermarkt) - Kaasdoek of schone theedoek - Zeef - Kom - Thermometer - Plasticfolie - Grote lepel of spatel - Afsluitbare pot of bak Bereidingswijze: 1. Verwarm de magere melk in een pan op laag vuur tot ongeveer 40 graden Celsius. Zorg ervoor dat de melk niet warmer wordt dan 45 graden, anders kan het zuursel niet goed zijn werk doen. 2. Haal de pan van het vuur en voeg de 150 gram magere kwark toe aan de melk. Roer het geheel goed door met een grote lepel of spatel. 3. Voeg vervolgens 1 theelepel zuursel toe aan het mengsel en roer nogmaals goed door. 4. Bedek de pan met plasticfolie en laat het mengsel op kamertemperatuur staan voor ongeveer 12 uur. Het kan ook iets langer duren, afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Het mengsel moet dik en lobbig worden. 5. Plaats de kaasdoek of schone theedoek in een zeef en zet deze bovenop een kom. Giet het mengsel voorzichtig in de doek en laat het uitlekken. Dit duurt ongeveer 8-12 uur. Hoe langer je het laat uitlekken, hoe dikker de kwark wordt. 6. Nadat de kwark is uitgelekt, schep je het voorzichtig in een afsluitbare pot of bak. Bewaar het in de koelkast tot gebruik. 7. Serveer de magere Franse kwark met vers fruit, noten of honing naar keuze. Je kunt het ook gebruiken in plaats van gewone kwark in bijvoorbeeld smoothies, taarten of als basis voor dips en sauzen. Tip: Bewaar een klein beetje van de zelfgemaakte kwark om als zuursel te gebruiken voor de volgende keer dat je het maakt. Geniet van je zelfgemaakte magere Franse kwark!