Pasteis de Nata

Gepubliceerd op: 20 januari 2024

Ingrediënten (voor 12 stuks):

  • 500 gram bladerdeeg
  • 500 ml volle melk
  • 150 gram suiker
  • 4 eidooiers
  • 1 vanillestokje
  • 1 citroen
  • 1 kaneelstokje
  • Bloem (om het werkblad te bestuiven)
  • Poedersuiker (om te bestrooien)

Bereiding:

  1. Verwarm de melk in een pan op middelhoog vuur. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Voeg het vanillemerg en het stokje toe aan de melk. Voeg ook het kaneelstokje en de schil van de citroen toe aan de melk. Breng de melk aan de kook en laat het vervolgens 10 minuten op laag vuur trekken.
  2. Verwijder het vanillestokje, kaneelstokje en citroenschil uit de melk. Voeg vervolgens de suiker toe en roer totdat het volledig is opgelost.
  3. Klop de eidooiers los in een kom. Voeg een beetje van de warme melk toe aan de eidooiers en roer goed door. Giet dit mengsel vervolgens terug in de pan met de rest van de melk. Verwarm het geheel op middelhoog vuur en blijf roeren totdat het mengsel begint te binden en dikker wordt.
  4. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  6. Bestuif het werkblad met bloem en rol het bladerdeeg uit tot een dunne lap. Snijd het deeg in 12 gelijke vierkantjes.
  7. Vet een muffinvorm in met boter en leg de vierkantjes bladerdeeg in de vorm. Druk het deeg goed aan zodat er een bakje ontstaat.
  8. Vul de bakjes met het afgekoelde mengsel.
  9. Bak de pasteis de nata in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
  10. Haal de pasteis de nata uit de oven en laat ze afkoelen. Bestrooi ze vervolgens met poedersuiker.

Serveertemperatuur:

Serveer de pasteis de nata op kamertemperatuur.

Aantal personen:

Dit recept is geschikt voor 12 pasteis de nata.

Totale tijd:

De totale bereidingstijd bedraagt ongeveer 45 minuten, exclusief de tijd om het mengsel af te laten koelen.

Voedingswaarde per stuk:

  • Energie: 200 kcal
  • Vet: 10 gram
  • Verzadigde vetzuren: 6 gram
  • Koolhydraten: 24 gram
  • Suikers: 12 gram
  • Eiwitten: 3 gram
  • Zout: 0,2 gram