Oliebollen

Gepubliceerd op: 11 januari 2024

Recept: Oliebollen

Voor 6 personen

Benodigdheden:

Ingredient Hoeveelheid
Bloem 500 gram
Verse gist 20 gram
Melk 500 ml
Eieren 2 stuks
Suiker 50 gram
Zout 1 theelepel
Kaneel 1 theelepel
Krenten 200 gram
Rozijnen 200 gram
Appel 1 stuk (in kleine blokjes gesneden)
Olie om te frituren 1 liter

Bereiding:

  1. Verwarm de melk in een pannetje tot het lauwwarm is. Verkruimel de gist erboven en roer goed door elkaar.
  2. Doe de bloem, suiker, zout en kaneel in een grote kom en meng goed door elkaar.
  3. Voeg de eieren en het gist-melkmengsel toe aan de bloem en mix tot een glad beslag.
  4. Laat het beslag afgedekt 1 uur rijzen op een warme plek.
  5. Voeg na het rijzen de krenten, rozijnen en stukjes appel toe aan het beslag en roer goed door elkaar.
  6. Verhit de olie in een grote pan tot 180 graden.
  7. Gebruik een ijslepel om kleine bolletjes beslag in de hete olie te scheppen. Frituur de oliebollen voor ongeveer 5 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn.
  8. Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze eventueel met poedersuiker voor het serveren.

Voedingswaarde per portie:

Voedingswaarde Per portie (2 oliebollen)
Energie 370 kcal
Koolhydraten 55 gram
Eiwitten 10 gram
Vet 12 gram
Vez