Gezonde ketchup recept

Gepubliceerd op: 29 maart 2024

Ingrediënten

  • 500 gram rijpe tomaten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • 1 eetlepel honing
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 1/2 theelepel zout

Bereiding

  1. Verwarm de olijfolie in een pan op middelhoog vuur.
  2. Snipper de ui en voeg deze toe aan de pan. Bak de ui tot deze glazig is.
  3. Pel de knoflook en pers deze uit boven de pan. Bak de knoflook kort mee.
  4. Voeg de gedroogde oregano, basilicum, paprikapoeder en cayennepeper toe aan de pan en bak dit kort mee.
  5. Was de tomaten en snijd ze in grove stukken. Voeg deze toe aan de pan en laat het geheel ongeveer 10 minuten sudderen.
  6. Haal de pan van het vuur en pureer de tomaten met een staafmixer tot een gladde saus.
  7. Voeg de honing, appelazijn en zout toe aan de saus en roer goed door.
  8. Laat de saus afkoelen en bewaar deze in een gesteriliseerde pot in de koelkast.

Serveertemperatuur

Serveer de gezonde ketchup op kamertemperatuur.

Aantal personen

Dit recept is geschikt voor ongeveer 4 personen.

Totale tijd

De totale bereidingstijd bedraagt ongeveer 20 minuten.

Voedingswaarde

Per portie van 50 gram bevat deze gezonde ketchup ongeveer:
  • Calorieën: 45
  • Koolhydraten: 8 gram
  • Vet: 1 gram
  • Eiwitten: 1 gram
  • Vezels: 2 gram
  • Natrium: 150 milligram