Croissant maken

Gepubliceerd op: 20 januari 2024

Ingrediënten (voor 8 croissants):

  • 500 gram bloem
  • 7 gram gist
  • 50 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 250 ml melk
  • 100 gram roomboter
  • 1 ei

Bereiding:

  1. Begin met het maken van het deeg. Meng hiervoor de bloem, gist, suiker en zout in een grote kom.
  2. Verwarm de melk in een pannetje tot het lauwwarm is. Voeg dit toe aan het bloemmengsel en kneed het geheel tot een soepel deeg.
  3. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 1 cm dik.
  4. Snijd de roomboter in dunne plakjes en verdeel deze over de helft van het deeg.
  5. Vouw de andere helft van het deeg over de boter heen en druk de randen goed aan.
  6. Rol het deeg weer uit tot een rechthoekige lap en vouw deze in drieën. Dit noemen we de 'drielagentechniek'.
  7. Herhaal dit proces nog twee keer, waarbij je het deeg telkens een kwartslag draait voor je het uitrolt.
  8. Wikkel het deeg in plastic folie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  9. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 0,5 cm dik.
  10. Snijd het deeg in 8 driehoeken. Begin bij de brede kant en rol de driehoeken op tot croissants.
  11. Laat de croissants nogmaals 30 minuten rusten in de koelkast.
  12. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden Celsius.
  13. Kluts het ei en bestrijk de croissants hiermee.
  14. Bak de croissants in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.

Serveertemperatuur:

Serveer de croissants warm, direct uit de oven.

Aantal personen:

Dit recept is geschikt voor 8 personen.

Totale tijd:

De totale bereidingstijd bedraagt ongeveer 1 uur en 30 minuten, inclusief rusttijd in de koelkast.

Voedingswaarde (per croissant):

  • Energie: 292 kcal
  • Vet: 10,6 gram
  • Verzadigd vet: 6,4 gram
  • Koolhydraten: 40,2 gram
  • Suikers: 8,6 gram
  • Eiwitten: 6,8 gram
  • Zout: 0,7 gram