Bitterballen recept
Ingrediënten (voor 20 bitterballen)
- 150 gram rundergehakt
- 150 gram kalfsgehakt
- 1 ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 300 ml runderbouillon
- 1 ei, losgeklopt
- 100 gram panko (Japans paneermeel)
- 1 liter zonnebloemolie
- zout en peper
Bereiding
- Verhit de boter in een pan en fruit hierin de ui en knoflook tot ze glazig zijn.
- Voeg het runder- en kalfsgehakt toe en bak deze rul. Breng op smaak met zout en peper.
- Voeg de bloem toe en roer dit goed door het gehaktmengsel. Bak dit nog 2 minuten mee.
- Voeg vervolgens geleidelijk de runderbouillon toe en roer dit goed door het mengsel. Blijf roeren tot er een dikke ragout ontstaat.
- Laat de ragout afkoelen en zet deze minimaal 2 uur in de koelkast.
- Verhit de zonnebloemolie in een pan tot 180 graden.
- Maak met behulp van twee lepels kleine balletjes van de afgekoelde ragout.
- Haal de balletjes achtereenvolgens door het losgeklopte ei en de panko.
- Frituur de bitterballen in 3-4 minuten goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Serveer de bitterballen warm.
Voedingswaarde per bitterbal
- Energie: 85 kcal
- Koolhydraten: 4,5 gram
- Eiwitten: 5,5 gram
- Vet: 5 gram
- Vezels: 0,5 gram
Tip: serveer de bitterballen met mosterd en eventueel wat fijngehakte peterselie voor een extra smaakvolle twist.