Bitterballen recept

Gepubliceerd op: 15 januari 2024

Ingrediënten (voor 20 bitterballen)

  • 150 gram rundergehakt
  • 150 gram kalfsgehakt
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 300 ml runderbouillon
  • 1 ei, losgeklopt
  • 100 gram panko (Japans paneermeel)
  • 1 liter zonnebloemolie
  • zout en peper

Bereiding

  1. Verhit de boter in een pan en fruit hierin de ui en knoflook tot ze glazig zijn.
  2. Voeg het runder- en kalfsgehakt toe en bak deze rul. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Voeg de bloem toe en roer dit goed door het gehaktmengsel. Bak dit nog 2 minuten mee.
  4. Voeg vervolgens geleidelijk de runderbouillon toe en roer dit goed door het mengsel. Blijf roeren tot er een dikke ragout ontstaat.
  5. Laat de ragout afkoelen en zet deze minimaal 2 uur in de koelkast.
  6. Verhit de zonnebloemolie in een pan tot 180 graden.
  7. Maak met behulp van twee lepels kleine balletjes van de afgekoelde ragout.
  8. Haal de balletjes achtereenvolgens door het losgeklopte ei en de panko.
  9. Frituur de bitterballen in 3-4 minuten goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  10. Serveer de bitterballen warm.

Voedingswaarde per bitterbal

  • Energie: 85 kcal
  • Koolhydraten: 4,5 gram
  • Eiwitten: 5,5 gram
  • Vet: 5 gram
  • Vezels: 0,5 gram

Tip: serveer de bitterballen met mosterd en eventueel wat fijngehakte peterselie voor een extra smaakvolle twist.