Wat is Koolrabi?

Laatste update: 13 juni 2023

Ben je ooit in de supermarkt geweest en heb je een vreemd uitziende groente gezien die lijkt op een buitenaards ruimteschip? Dat is koolrabi! Misschien heb je je afgevraagd wat het is en hoe je het kunt gebruiken in je keuken. In dit artikel gaan we op ontdekkingsreis naar de wereld van koolrabi. Dus laat je culinaire nieuwsgierigheid de vrije loop en laten we eens kijken wat koolrabi eigenlijk is.

Een Buitengewone Groente: Koolrabi

Koolrabi (Brassica oleracea var. gongylodes) behoort tot de koolfamilie en wordt gekenmerkt door zijn opvallende uiterlijk. Het lijkt op een knol of een bol met dikke stelen die uit de grond groeien. Koolrabi komt oorspronkelijk uit Europa en wordt al eeuwenlang geteeld. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals groen, paars en wit, en heeft een milde, lichtzoete smaak.

Koolrabi's Veelzijdigheid: Zowel Rauw als Gekookt

Koolrabi kan zowel rauw als gekookt gegeten worden en biedt talloze culinaire mogelijkheden. Hier zijn enkele ideeën om je op weg te helpen:

  1. Rauw in salades: Snijd koolrabi in dunne plakjes of julienne en voeg ze toe aan je favoriete salade voor een knapperige en verfrissende textuur.
  2. Gestoofd of geroosterd: Kook koolrabi in water tot het zacht is of rooster het in de oven met wat olijfolie en kruiden naar keuze voor een heerlijke bijgerecht.
  3. Gebakken of gefrituurd: Snijd koolrabi in frietjes of schijfjes, bak ze in olie tot ze goudbruin en knapperig zijn, en serveer ze als gezond alternatief voor aardappelfriet.

"Koolrabi is een veelzijdige groente die zowel rauw als gekookt gegeten kan worden. Het voegt een verfrissende smaak en knapperige textuur toe aan salades en kan gestoofd, geroosterd, gebakken of gefrituurd worden voor een heerlijke bereiding."

Voedzaam en Gezond

Koolrabi is niet alleen veelzijdig en lekker, maar het is ook een voedzame keuze voor je maaltijden. Het is een goede bron van vitamine C, vezels en mineralen zoals kalium en magnesium. Bovendien is koolrabi laag in calorieën en bevat het geen vet.