Het is weer eens tijd voor een van onze hollandse hapjes: witlof in bladerdeeg. Een variatie op het klassieke oud-hollandse recept dat vanouds gegeten wordt in de winter, maar eigenlijk heel het jaar door lekker is om te eten.
Benodigde ingrediënten:
- 4 plakken bladerdeeg
- 1 ei
- 4 plakjes ham
- 50 gram geraspte (belegen) kaas
- 4 plakjes (belegen) kaas
- 4 stronkjes witlof
Bereidingswijze Witlof in bladerdeeg:
- Ontdooi het bladerdeeg indien nodig en verwarm de oven voor op 220 Cº.
- Was de stronkjes witlof en kook ze in ongeveer 30 minuten gaar. Laat ze even afkoelen en uitlekken.
- Klop intussen het ei, schaaf vier plakjes kaas en rasp nog eens 50 gram kaas.
- Snijd de uitgelekte stronkjes witlof doormidden en verwijder de bittere kern.
- Leg een plakje kaas tussen de stronkjes en leg de helften dan weer op elkaar.
- Rol elk stronkje in een plakje ham.
- Rol elk stronkje nu in een plak bladerdeeg. Als het niet past, kun je de plakken bladerdeeg eventueel wat uitrollen met een deegroller.
- Bestrijk het bladerdeeg met het ei en zet de rolletjes 10 minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal de rolletjes er na 10 minuten uit, strooi de kaas erover en zet nog ca. 10 minuten terug in de oven.
Tips:
- Voor wat meer ‘body’ kun je voor deze Hollandse hapjes ook 8 plakken bladerdeeg gebruiken in plaats van vier en de witlof met 2 bladerdeegplakken wat dikker inpakken.)
- Laat de ham achterwege voor een vegetarische versie van witlof in bladerdeeg.