Kalfshaas in Bladerdeeg

Kalfshaas in Bladerdeeg

Kalfshaas in Bladerdeeg, dit feestelijke gerecht is bijzonder geschikt als je wat te vieren hebt en iets speciaals op tafel wilt zetten.
Afhankelijk van de hoeveelheid vlees is dit gerecht voor 4 tot 6 personen.

De voorbereiding kan best al een dag van te voren gedaan worden. Op die manier heb je je wat minder te doen op de feestelijke dag zelf.

Benodigde ingrediënten:

 • 1 pakje bladerdeeg
 • 1 stuk Kalfshaas (800-1000 gr)
 • 1 bakje champignons
 • 1 stengel jonge prei of lente-ui
 • 1 eetlepel Franse Mosterd
 • margarine of boter
 • peper en zout
 • 150 à 200 gram geraspte goudse kaas, oud belegen
 • 1 ei
 • eventueel 2 à 3 knoflookteentjes als je dat lekker vindt

Indien geen kalfshaas beschikbaar is kun je ook 2 à 3 mooie varkenshaasjes gebruiken

Voorbereiding:

 1. Bestrooi het vlees met wat peper en zout en braadt het op niet te hoog vuur aan alle kanten mooi goudbruin, laat het niet door en door gaar worden. Wat rose in het midden mag best.
 2. Halverwege het braden aan alle kanten met de mosterd insmeren, let op dat je het vlees daarna niet laat verbranden. Laat het vlees afkoelen op een snijplank of keukenpapier.
 3. Verwijder het braadvet uit de pan op ongeveer een eetlepel na.
 4. Ondertussen snijd je de Champignons in plakjes en daarna in reepjes, hetzelfde doe je met de prei of lente-ui (deze snijwijze heet ook wel Juliënne).
 5. Fruit dit mengsel even aan in het restant braadvet in de pan en voeg eventueel de knoflook uitgeperst toe als je dat lekker vindt. Zonder knoflook kan ook prima. Besef wel dat de sterke geur van de knoflook verdwijnt bij het verhitten en dat de smaak blijft.
 6. Laat ook dit mengsel afkoelen.

Bereidingswijze Kalfshaas in Bladerdeeg:

 1. Rol dan het bladerdeeg uit tot een mooie plak ter grootte van iets meer dan twee keer het vlees.
 2. Verdeel het bladerdeeg denkbeeldig in twee helften. Op de ene helft leg je nu een deel van het champignon-prei mengsel, daarop komt het vlees en de rest van het champignonmengsel.
 3. Bestrooi dit met de helft van de geraspte kaas.
 4. Klop het ei los in een kommetje en bestrijk de randen van het bladerdeeg er mee.
 5. Vouw dan de tweede helft van het bladerdeeg over het vlees en plak het vast door licht aan te drukken. Het teveel aan bladerdeeg kun je omvouwen of wegsnijden.
 6. Bestrijk de bovenkant met wat ei en strooi er de rest van de kaas op.
 7. Je kunt nu desgewenst het gerecht in de koelkast, afgedekt met plastic folie, best een dag bewaren. Leg er dan wel wat vervrij papier onder op een bord of platte schaal.
 8. Voor het afbakken moet een oven worden voorverwarmd op 200 graden, en het bladerdeeggerecht op kamertemperatuur zijn (ruim van te voren uit de koelkast halen dus).
 9. Het afbakken duurt ongeveer 30 minuten, totdat het deeg gaar is en het vlees warm. De kaas maakt dat het mooi bruin wordt, maar het deeg blijft knapperig.
 10. Snijdt het vlees met bladerdeeg voorzichtig in mooie plakken en leg het weer netjes op een mooie schaal.
 11. Serveer er apart een verse Bearnaise saus bij. Het recept vind je vast wel in een goed kookboek, maar je kunt desgewenst ook Bearnaisesaus uit een flesje wat opwarmen.
 12. Als bijgerecht aardappelkroketjes of Pommes Dauphine en verse groene groente zoals broccoli, flageolets en eventueel jonge spruitjes. Gemengde sla kan er natuurlijk ook nog bij.
 13. Serveer er een geurige (licht gekoelde) Beaujolais bij, maar een droge rose kan ook best.

Tips:

 1. Dit is ook een bijzonder leuk gerecht voor een diner voor twee. Pas dan de hoeveelheid vlees en bladerdeeg aan.