Aardbeientaartjes van bladerdeeg

Aardbeientaartjes van bladerdeeg

Het is zomer, en zomer betekent aardbeien. Als het warm is buiten is er niets lekkerder dan nagerechten met fruit na de maaltijd en de zomerkoninkjes zijn hier ideaal voor. Om het nog lekkerder te maken doen we in deze bladerdeegtaart met aardbeien ook een laagje chocolade en verse banketbakkersroom. Het is eventjes wat werk, maar dan heb je ook wat. Om zes aardbeientaartjes van bladerdeeg te maken heb je het volgende nodig.

Benodigde ingrediënten:

  • 6 velletjes bladerdeeg
  • 1 geklopt ei
  • 350 gram aardbeien
  • 50 gram pure chocolade
  • 1 el aardbeienjam
  • 1 el water
  • 1 el vanillesuiker
  • 150 gram slagroom

Voor de banketbakkersroom:

  • 3 eidooiers
  • 250 ml melk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 50 gram kristalsuiker
  • 25 gram bloem

En verder nog 6 kleine taartvormpjes.

Bereidingswijze Aardbeientaartjes van bladerdeeg:

  1. Ontdooi 6 velletjes bladerdeeg en verwarm de oven voor op 180 Cº.
  2. Druk elk velletje zachtjes in een vormpje en bestrijk het met het ei. Zet ze ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn.
  3. Smelt ondertussen de chocolade in een pannetje dat boven een pan zacht kokend water hangt (au bain marie).
  4. Terwijl de schelpjes bakken, maak je de banketbakkersroom.
  5. Klop de (gezeefde) bloem met de eidooiers en een scheutje melk tot het een gladde massa is.
  6. Verwarm de melk met de kristalsuiker en de vanillesuiker op middelmatig vuur tot hij kookt.
  7. Giet deze hete melk al kloppend, in delen bij de eidooiers. Het is belangrijk dat je blijft kloppen, anders kunnen er klompjes ontstaan.
  8. Breng dit mengsel, nog steeds al roerend, aan de kook en laat het ca. 5 minuten zachtjes koken tot het ingedikt is.
  9. Laat het tenslotte afkoelen, waarbij je nog steeds af en toe moet roeren om te voorkomen dat er velletjes op komen. Zet het als het afgekoeld is in de koelkast.
  10. Als de bodempjes uit de oven komen, smeer je ze in met de gesmolten chocolade met een kwastje. Laat dit afkoelen tot de chocolade hard is geworden.
  11. Was ondertussen de aardbeien, dep ze droog en en verwijder de kroontjes. Snijd door de helft of in vieren (bij grote aardbeien).
  12. Verwarm de jam met de eetlepel water, maar laat het niet koken.
  13. Verdeel de banketbakkersroom over de afgekoelde taartjes.
  14. Leg hierop de aardbeien en smeer ze in met de jam. Zet het eventjes in de koelkast.
  15. Maak als laatste de slagroom door deze met een eetlepel vanillesuiker stijf te kloppen met een mixer.
  16. Doe tenslotte de verse slagroom op de aardbeientaartjes. Serveer dit dessert met aardbeien nog dezelfde dag.

Tips:

  1. Als je geen kleine taartvormpjes hebt, kun je ook aluminiumfolie gebruiken. Maak bollen die groot genoeg zijn en leg de velletjes er overheen. Laat ze zo omgekeerd in de oven bakken.
  2. In plaats van aardbeientaart kun je met bladerdeeg ook veel andere nagerechten met fruit maken. Probeer bijvoorbeeld ook eens druiven of perziken.