Ingrediënten
- 500 gram spinazie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 200 gram feta kaas
- 10 plakjes filodeeg
- Olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Ontdooi de plakjes filodeeg volgens de instructies op de verpakking.
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
- Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook.
- Voeg de spinazie toe en laat deze slinken. Breng op smaak met zout en peper.
- Laat de spinazie goed uitlekken en druk het vocht er zoveel mogelijk uit.
- Verkruimel de feta kaas boven de spinazie en meng dit goed door elkaar.
- Leg een vel filodeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk deze met olijfolie.
- Leg hier nog een vel filodeeg op en bestrijk ook deze met olijfolie.
- Herhaal dit met nog 4 vellen filodeeg.
- Verdeel het spinaziemengsel over het filodeeg en laat de randen vrij.
- Bedek de vulling met nog 4 vellen filodeeg, elk bestreken met olijfolie.
- Vouw de randen van het filodeeg naar binnen en bestrijk de bovenkant met olijfolie.
- Bak de Spanakopita in ongeveer 30 minuten goudbruin en knapperig in de oven.
Serveertemperatuur
Serveer de Spanakopita warm, direct uit de oven.
Aantal personen
Dit recept is geschikt voor 4 personen als hoofdgerecht of 8 personen als bijgerecht.
Totale tijd
De totale bereidingstijd bedraagt ongeveer 45 minuten.
Voedingswaarde
Per portie (bij 4 personen) bevat dit gerecht ongeveer:
- Calorieën: 350
- Vet: 20 gram
- Koolhydraten: 30 gram
- Eiwitten: 10 gram
- Vezels: 3 gram