Recept voor Spanakopita

Gepubliceerd op: 20 januari 2024

Ingrediënten

  • 500 gram spinazie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram feta kaas
  • 10 plakjes filodeeg
  • Olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Ontdooi de plakjes filodeeg volgens de instructies op de verpakking.
  3. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  4. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook.
  5. Voeg de spinazie toe en laat deze slinken. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Laat de spinazie goed uitlekken en druk het vocht er zoveel mogelijk uit.
  7. Verkruimel de feta kaas boven de spinazie en meng dit goed door elkaar.
  8. Leg een vel filodeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk deze met olijfolie.
  9. Leg hier nog een vel filodeeg op en bestrijk ook deze met olijfolie.
  10. Herhaal dit met nog 4 vellen filodeeg.
  11. Verdeel het spinaziemengsel over het filodeeg en laat de randen vrij.
  12. Bedek de vulling met nog 4 vellen filodeeg, elk bestreken met olijfolie.
  13. Vouw de randen van het filodeeg naar binnen en bestrijk de bovenkant met olijfolie.
  14. Bak de Spanakopita in ongeveer 30 minuten goudbruin en knapperig in de oven.

Serveertemperatuur

Serveer de Spanakopita warm, direct uit de oven.

Aantal personen

Dit recept is geschikt voor 4 personen als hoofdgerecht of 8 personen als bijgerecht.

Totale tijd

De totale bereidingstijd bedraagt ongeveer 45 minuten.

Voedingswaarde

Per portie (bij 4 personen) bevat dit gerecht ongeveer:
  • Calorieën: 350
  • Vet: 20 gram
  • Koolhydraten: 30 gram
  • Eiwitten: 10 gram
  • Vezels: 3 gram