Ingrediënten (voor 8 croissants):
- 500 gram bloem
- 7 gram gist
- 50 gram suiker
- 10 gram zout
- 250 ml melk
- 100 gram roomboter
- 1 ei
Bereiding:
- Begin met het maken van het deeg. Meng hiervoor de bloem, gist, suiker en zout in een grote kom.
- Verwarm de melk in een pannetje tot het lauwwarm is. Voeg dit toe aan het bloemmengsel en kneed het geheel tot een soepel deeg.
- Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 1 cm dik.
- Snijd de roomboter in dunne plakjes en verdeel deze over de helft van het deeg.
- Vouw de andere helft van het deeg over de boter heen en druk de randen goed aan.
- Rol het deeg weer uit tot een rechthoekige lap en vouw deze in drieën. Dit noemen we de 'drielagentechniek'.
- Herhaal dit proces nog twee keer, waarbij je het deeg telkens een kwartslag draait voor je het uitrolt.
- Wikkel het deeg in plastic folie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 0,5 cm dik.
- Snijd het deeg in 8 driehoeken. Begin bij de brede kant en rol de driehoeken op tot croissants.
- Laat de croissants nogmaals 30 minuten rusten in de koelkast.
- Verwarm intussen de oven voor op 200 graden Celsius.
- Kluts het ei en bestrijk de croissants hiermee.
- Bak de croissants in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.
Serveertemperatuur:
Serveer de croissants warm, direct uit de oven.
Aantal personen:
Dit recept is geschikt voor 8 personen.
Totale tijd:
De totale bereidingstijd bedraagt ongeveer 1 uur en 30 minuten, inclusief rusttijd in de koelkast.
Voedingswaarde (per croissant):
- Energie: 292 kcal
- Vet: 10,6 gram
- Verzadigd vet: 6,4 gram
- Koolhydraten: 40,2 gram
- Suikers: 8,6 gram
- Eiwitten: 6,8 gram
- Zout: 0,7 gram